×

Προειδοποίηση

Αποτυχία φόρτωσης αρχείου XML

Παλιός Άγιος Αθανάσιος

Σε απόσταση μολις 16χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας-Καϊμάκτσαλαν και λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη πόλη των νερών την Έδεσσα, σε μια τοποθεσία με υπέροχη θέα το όρος Βόρας και τη λίμνη Βεγορίτιδα, απλώνεται ο παραδοσιακός οικισμός Αγίου Αθανασίου.

Ο Άγιος Αθανάσιος, χτισμένος σε υψόμετρο 1.020μ., εγκαταλείφθηκε στη δεκαετία του ’80 από τους κατοίκους του, λόγω των ιδιαίτερα σκληρών συνθηκών διαβίωσης. Λίγα χρόνια αργότερα, με τη λειτουργία του Χιονοδρομικού κέντρου, το παλιό αυτό χωριό, που λόγω της παραδοσιακής του αρχιτεκτονικής χαρακτηρίσθηκε ως Παραδοσιακός Οικισμός, έγινε τόπος περιζήτητος από όσους ενδιαφέρονταν για χειμερινά σπορ στον Βόρα.

Τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια του, το θαυμάσιο κλίμα και η μικρή απόσταση από το χιονοδρομικό (μόλις 16χλμ.) ανέβασαν στα ύψη το ενδιαφέρον και τη ζήτηση του. Οι εξελίξεις για τον οικισμό αυτό ήταν απρόβλεπτα ραγδαίες. Τα ετοιμόρροπα σπίτια του μεταμορφώθηκαν σε πέτρινα παλάτια! Σύγχρονα ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και συγκροτήματα κατοικιών, ταβέρνες και διάφορα καταστήματα χτισμένα από ντόπια πέτρα και ξύλο, εξυπηρετούν εκατοντάδες επισκέπτες καθημερινά και υπόσχονται άνετη και ευχάριστη διαμονή.

Κατά τη χειμερινή περίοδο το χωριό κατακλύζεται από επισκέπτες. Είναι η αφετηρία για ορειβάτες, περιηγητές, πεζοπόρους και για τους φίλους της ιππασίας. Προσφέρει επιλογές και διαδρομές εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς. Δίκαια χαρακτηρίζεται από τους πολυπληθείς επισκέπτες του ‘’Πέτρινο Χωριό ’’.

Το χωριό χρονολογείται από τον 14ο αιώνα περίπου και η παλιά του ονομασία είναι Τσέγανη. Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Αναλήψεως η οποία κτίστηκε το 1700, περιέχει εικόνες του 18ου και 19ου αιώνα και έχει χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο μεταβυζαντινό μνημείο.

Weather

Άγιος Αθανάσιος

Stay in Touch

Διεύθυνση: Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, Πέλλας (Καϊμακτσαλαν)


Τηλέφωνο: +30.2381039863
Fax: +30.2381039863
Κινητό: +30.6981276208


eMail: xenonaspantheon@hotmail.com
Web: www.xenonaspantheon.gr

Κατηγορία Ξενώνα

Hostel CategoryHostel CategoryHostel CategoryHostel Category

 

 

4 Κλειδιά

Αριθμός Μ.Η.Τ.Ε

ΕΟΤ

09.35.Κ.10.00.066089.00.01